Edisi Hangat! Gambar Majlis Perkahwinan Ana Raffali dan Aznaim Yang paling Sempoi - Tahniah diucapkan!

Oleh Kaki Wayang on

gamar nikah ana rafali

Assalammualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.. Alhamdulillah sepasang lagi hamba Allah S.W.T kini hidup dalam suasana berkeluarga..Sunnah Rasulullah S.A.W..Sebelum korang tengok dan lihat beberapa lagi koleksi gambar perkahwinan Ana Raffali dan Aznaim..Ustaz Kaki Wayang (amin..) nak kongsikan sedikit perihal mengenai perkahwinan yang menjadi situasi kemuncak bagi pasangan yang bercinta..

1. Takrif Nikah :

i) Dari segi bahasa : Ikatan atau simpulan.
ii) Dari segi istilah Syarak : Suatu Ikatan atau akad yang menghalalkan pergaulan dan membatas hak dan kewajipan serta bertolong-tolong di antara seorang lelaki dengan seorang perempuan yang di antara keduanya bukan mahram.

2. Perkahwinan adalah merupakan sunnah Rasulullah s.a.w. dan digalakkan di dalam Islam serta dituntut oleh Hukum Syarak, sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud :

" Nikah itu adalah sunnahku, maka sesiapa yang benci sunnahku maka sesungguhnya ia bukan dari golonganku ". ( Riwayat Ibnu Majah )

3. Dalil yang menunjukkan bahawa perkahwinan itu dituntut oleh syarak adalah seperti berikut :
  • Dalil dari Al-Quran yang bermaksud :

    "Maka berkahwinlah dengan sesiapa yang kamu berkenan dari perempuan-perempuan lain dua, tiga atau empat. Kemudian jika kamu bimbang tidak akan berlaku adil( di antara isteri-isteri kamu) maka berkahwinlah dengan seorang sahaja". ( Surah An - Nisaa' - Ayat 3 )

  • Dalil dari As-sunnah yang bermaksud:

    "Wahai pemuda-pemuda, sesiapa yang mampu di antara kamu (mempunyai belanja serta keinginan) hendak berkahwin, hendaklah ia kahwin, kerana sesungguhnya perkahwinan itu akan memejamkan matanya (terhadap orang yang tidak halal dilihatnya) dan terkawal kehormatannya dan sesiapa yang tidak mampu berkahwin hendaklah ia berpuasa, bahawa puasa itu menjadi benteng". ( Riwayat Muslim )


  • Dari Ijmak Ulama : Semua ulama sepakat mengatakan bahawa hukum perkahwinan itu adalah dituntut oleh Hukum Syarak.

gamar nikah ana rafali
gamar nikah ana rafali
gamar nikah ana rafali
gamar nikah ana rafali
gamar nikah ana rafali
gamar nikah ana rafali
gamar nikah ana rafali
gamar nikah ana rafali
gamar nikah ana rafali
gamar nikah ana rafali
gamar nikah ana rafali
gamar nikah ana rafali
Selamat Pengantin Baru kepada mereka..diharapkan mampu menjalani bahtera perkahwinan dengan baik dan mendapat keredhaan Allah S.W.T..

Terima kasih kepada Ministry of Moment (www.facebook.com/ministryofmoment)

Mengenai Penulis:

Kaki Wayang mula terlibat dan serius dalam dunia penulisan kreatif sejak tahun 2006. Beliau juga terlibat dalam penciptaan lagu dan lirik lagu Nasyid dan pernah menjulang nama Politeknik Muadzam Shah apabila menjuarai Pertandingan Lagu-lagu Patriotik di PNM, Kuala Lumpur pada tahun 2007.

Ikuti perkembangan terbaru beliau melalui @ Blog Paling Hangat! | Facebook

Comments
0 Comments

{ 0 Komen Membina!... read them below or add one }

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...