Edisi Sentap! Macam Ini Ke Pengantin? Seksi Dalam Masjid!

Oleh Kaki Wayang on


Assalammualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh..

Wah..ada yang masih online lagi ke? entri kedua ditengah malam ni cuma nak kongsikan sesuatu yang perlu kita terutamanya umat Islam agar dengan perkongsian ini dapat kita hindari dari perkara-perkara seperti ini..Namun sebelum itu, Ustaz Kaki Wayang (amin..) nak kongsikan sedikit maklumat mengenai perkahwinan..


Perkahwinan atau nikah menurut bahasa ialah berkumpul dan bercampur. Menurut istilah syarak pula ialah Ijab dan Qabul (‘aqad) yang menghalalkan persetubuhan antara lelaki dan perempuan yang diucapkan oleh kata-kata yang menunjukkan nikah, menurut peraturan yang ditentukan oleh Islam. Perkataan zawaj digunakan di dalam al-Quran bermaksud pasangan dalam penggunaannya perkataan ini bermaksud perkahwinan Allah s.w.t. menjadikan manusia itu berpasang-pasangan, menghalalkan perkahwinan dan mengharamkan zina.

Amacam dah faham? Oleh itu, perkara-perkara seperti dalam gambar ini sudah seharusnya dielakkan..lebih-lebih lagi majlis akad nikah itu diadakan dalam rumah Allah S.W.T..takkan kita nak jumpa Allah S.W.T dalam keadaa yang "telanjang"..Fikir-fikirkan..

Mengenai Penulis:

Kaki Wayang mula terlibat dan serius dalam dunia penulisan kreatif sejak tahun 2006. Beliau juga terlibat dalam penciptaan lagu dan lirik lagu Nasyid dan pernah menjulang nama Politeknik Muadzam Shah apabila menjuarai Pertandingan Lagu-lagu Patriotik di PNM, Kuala Lumpur pada tahun 2007.

Ikuti perkembangan terbaru beliau melalui @ Blog Paling Hangat! | Facebook

Comments
0 Comments

{ 0 Komen Membina!... read them below or add one }

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...